2017-2018 m.m. tikslai:

        Kultūrinis švietimas ir dalyvavimas. Menų dūzgės, Kultūros pasas, Stovykla vaikams          ir jaunimui 5 dienos su menu.

Mokyklos erdvės - kultūrinė, kūrybinė erdvė.

Aplinkos svarba ugdant vaikus.

 

 

2017-2018 m.m. rezultatai:

Menų laboratorija Gižuose. Edukacinių aplinkų kūrimas.

Gegužės trečią dieną Gižų Kazimiero Baršausko mokyklos-daugiafunkcio centro teritorijoje vyko nuotaikinga, spalvinga Menų laboratorija. Joje dalyvavo viešųjų erdvių dailininkė marijampolietė Ieva Voroneckytė ir dvylika šios mokyklos penktų-devintų klasių mokinių. Šio kūrybinio sambūrio pagrindiniai tikslai: su mokiniais aptarti ir tyrinėti tautinį paveldą (tekstilės dirbinius, popieriaus karpinius, medžio ir metalo plastiką), apmąstyti, kaip mokyklos erdvėse įženklinti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį ir sukurti dar vieną edukacinę erdvę mažiausiųjų mokyklos mokinių (darželio ir pradinių klasių) teritorijoje.

Jaunieji kūrėjai su dailininke Ieva aptarė pateiktus pavyzdžius, iškristalizavo juose lietuviškus simbolius ir suplanavo juos perteikti ant pavėsinių sienelių. Jie pasirinko plačiai tautinėse juostose naudojamą rombo simbolį, dailės mokytojos iškarpytų užuolaidėlių fragmentą, piešė ir karpė trafaretus, kūrybiškai bendradarbiaudami komponavo simbolius, rinko, derino spalvas ir purškiamais dažais dekoravo mokyklos-darželio teritorijoje esančias dviejų pavėsinių sieneles.

Kokią žinią skleidžia spalvomis ir ženklais alsuojantys vaikų sukurti sieninės tapybos kūriniai? Naujieji dekoratyvūs kūriniai harmoningai įsikomponavo pasirinktoje erdvėje, subtiliai skleisdami žinią apie meilę Tėvynei, gimtai žemei, Trispalvei. Geltona, žalia, raudona spalvos – krašto simboliai. Rombas turi daug prasmių: žemė, saulė, diena, moteris, ugnis, vainikas, aktyvumas.

Taigi, Menų laboratorijoje kūrę jaunieji kūrėjai savo tikslus pasiekė ir nudžiugino, nustebino mokyklos bendruomenę (mažus ir suaugusius), praeinančius kaimo žmones, patys save. Jų sukurti kūriniai džiugins ir kaimo svečių širdis.

 

Idėjos autorė, dailės mokytoja Virginija Armanavičienė

 Mokinių rengimas dalyvauti konkursuose, parodose. Mokinių piešinių konkursas Geriausias metų darbas". Vilkaviškio r.

Atrinkti 11 mokinių kūriniai.

Lukas Šergalis, V klasė. Tapyba

Miglė Navikaitė, V klasė. Tapyba

Tomas Josiukas, V klasė. Tapyba

Ignas Jurkūnas, V klasė. Tapyba

Arnas Chadaravičius, V klasė. Grafika

Vilius Mickevičius, VI klasė. Gratažas

Kotryna Kaminskaitė, VI klasė. Mišri technika

Samanta Blaudžiūnaitė, VI klasė. Gratažas

Goda Grybaitė, IX klasė. Tapyba

Kristina Kardokaitė, VIII klasė. Keramika 

Oresta Lazauskaitė, IX klasė. Gratažas

 

SŪDUVOS KRAŠTO MOKINIŲ KONFERENCIJA „MANO DARBAI – TAI MŪSŲ ATEITIS“.

Prie paraiškos pateikiamas trumpas darbo aprašymas: idėja, jos aktualumas mokiniui, trumpas turinys.

Goda Grybaitė ir Milda Kostkevičiūtė. Gilinu technologijų dalyko žinias: etnodizainas ir projektavimas, liaudies tradicijų interpretacija, naujas gaminys, gaminio paskirtis ir funkcija.

Gabija Stasiulevičiūtė ir Viltė Lazauskaitė. Prasmingas mokymasis: pasirinkimas, tikslo įvardijimas, planavimas, laiko vadyba, pateikimas bendruomenei, už mokyklos ribų, namų apipavidalinimas.

Žemiau pateikti pranešimai.

LIETUVOS MOKSLEIVIŲ LIAUDIES DAILĖS KONKURSE „SIDABRO VAINIKĖLIS“ PUIKIAI PASIRODĖ MŪSŲ MOKYKLŲ MOKINIAI

Tradicinėje Sūduvos krašto mokinių liaudies dailės konkurse „Sidabro vainikėlis“ dalyvavo Alvito pagrindinės mokyklos bei Gižų Kazimiero Baršausko mokyklos-daugiafunkcio centro mokiniai (mokytoja Virginija Armanavičienė). Gižų mokyklą atstovavo: Kajus Pupkis, Gabija Stasiulevičiūtė, Justė Kaminskaitė, o Alvito mokyklą - Smiltė Suchoževskaitė, Emilija Pasalauskaitė ir Dovydas Mačiokas. Mokinių kūrybos paroda-konkursas vyko Marijampolės kultūros centre kovo 21 – balandžio 21 dienomis. Kūrinius, atsižvelgiant į jų meninę vertę, atlikimo meistriškumą, kūrinio sąsajas su lietuvių liaudies dailės, etninės kultūros tradicijomis, vertino kompetentinga komisija. Komisija Alvito pagrindinės mokyklos septintos klasės mokiniui Dovydui Mačiokui medžio dirbinį „Dėlionė“ paskyrė III-ąją vietą. Visi mokiniai ir mokytoja apdovanoti padėkos raštais už Sūduvos krašto tautodailės ir amatų tradicijų puoselėjimą, o III-ios vietos laimėtojui Dovydui ir mokytojai įteiktas Lietuvos nacionalinio kultūros centro diplomas.

Lietuvos vaikų piešinių konkurso BALTA PASAKA

 2017 m. lapkričio 17 d. laureate tapo Kristina Kardokaitė. Gratažo technika sukurtas kūrinys.

Mokinių kūriniai.

Dar....

Karpiniai ir kt....

 

Projekto "Kino gestai" (Moving Cinema)

Projekto "Kino gestai" (Moving Cinema) metu vyko kino kūrimo dirbtuvės moksleiviams trijose mokyklose: Utenoje, Anykščiuose ir Gižuose.
Kino dirbtuvėse Gižuose dalyvavo mokiniai iš Kazimiero Baršausko pagrindinės mokyklos. Balandį vykusias dirbtuves vedė kino režisieriai Andrius Blaževičius ir Tomas Smulkis.

Dirbtuvių metu mokiniai susipažino su judančių vaizdų kalba, mobiliaisiais telefonais filmavo kūrinius pagal Jono Meko eilėraštį "Tada buvo pavasario...".

Dirbtuvės yra "Meno avilio" vykdomo projekto "Kino gestai" (Moving Cinema) dalis.